MONUMENTALE GESCHIEDENIS

In 1975 bracht de architect Jean Delhaye, die eerst student was en daarna een medewerker van Victor Horta was, de aandacht van de overheid naar de voormalige Waucquez-winkels, die vergeten meesterwerken werden. Dankzij zijn betrokkenheid werd het gebouw geklasseerd als een historisch monument. Alleen bleef de kwestie van een respectvol gebruik van de architectuur en … waar de fondsen voor de renovatie te vinden! In 1983 koos de Belgische minister van openbare werken, op aandrang van enkele liefhebbers van stadsplanning (Jean Breydel) en stripverhalen (Guy Dessicy), het gebouw met als doel het eerste Belgische centrum van het stripverhaal te creĆ«ren. Dat centrum opende op 6 oktober 1989.

Meer dan twintig jaar is verstreken sinds de opening van het Belgische centrum van het boek Cominc, op 6 oktober 1989. Twintig jaar in dienst van de stripboeken en de Art Nouveau. Twintig jaar relatie tussen het universum van de stripverhalen en hun publiek. Promotie- of conversatietool, producent of thuis van tentoonstellingen, documentatiecentrum, culturele ambassadeur … Het Belgisch Centrum voor het Stripverhaal is een belangrijk museum geworden met een internationale roeping en een van de bekendste toeristische attracties van BelgiĆ«.

Victor Horta (1861-1947)

De zoon van een Gentse schoenmaker, Victor Horta, hield van muziek, maar het belette niet dat hij op twaalfjarige leeftijd werd uitgesloten van het conservatorium wegens gebrek aan discipline. Hij studeerde aan de Academie van Gent, in de architectuur, en won zijn eerste medaille toen hij vijftien jaar oud was. Twee jaar later verhuisde hij naar Parijs, waar hij meer dan een jaar in de werkplaats van de schilder en decorateur Jules Dubuysson woonde. Thuis werd hij de student van de architect Balat (The Royal Greenhouses in Laken), terwijl hij voortdurend prijzen won.

In 1885 bouwde hij zijn eerste huizen. Maar het is met het Maison Tassel in 1893 dat de diepgaande originaliteit van het werk van Horta werd opgemerkt: hij stelt zich dan een volledig nieuwe decoratieve taal voor die in heel Europa tot het begin van de Grote Oorlog zal worden gebruikt.